Emilias

En blogg om lite allt möjligt

Spara eller inte spara?

Det här med att ha koll på sin ekonomi och att spara, det är inte alltid det lättaste. Det är bra enklare för företag, som kan anlita en redovisningsbyrå, läs mer här. 

Det viktigaste sparandet, det är det så kallade buffertsparandet. Om det sker oväntade saker, som att bilen eller tvättmaskinen går sönder, eller om tandläkarbesöket är dyrare än tänkt, då är det bra att ha pengar till det. Tyvärr är det så att många har inte så att de klarar av en oväntad utgift på 5000 kr utan att deras budget havererar!

Bra att spara en buffert

Att ha ett sparande med pengar du kan ta av när du behöver,  är viktigt för att man ska kunna ha en stabil ekonomi. Har du en bra buffert så är du mycket säkrare och risken att du hamnar i ekonomiska problem är klart mindre. Sen är det inte fel att även spara till ett visst mål med, om det finns utrymme för det. Men det första sparande bör vara för att ha en buffert. 

Hur mycket pengar man ska ha sparade i en buffert är väldigt personligt och var och en måste bestämma själva hur mycket man kan spara. Det vanliga som man säger är att det är bra att ha minst en månadslön liggande i en buffert och gärna mer, kanske två eller tre månadslöner. De som oftast är bäst på att spara och lägga undan pengar är äldre, medan unga är de som kanske inte ens börjat spara.

30 Jul 2021