Emilias

En blogg om lite allt möjligt

Goda libanesiska rätter

Libanesisk mat, det är gott! Det finns en hel del trevliga rätter att välja på. Om du ska ha fest, så rekommenderar jag Lazziza som har catering för privata evenemang i Malmö med denna sortens mat. 

Här är några vanliga rätter som brukar ingå när du äter det som kallas för meze:

Libanesisk hummus
Hummus är en pasta med konsistensen av paté som är gjord av kikärter, olivolja, frön och citronsaft. Det äts vanligtvis med pitabröd och i Libanon även med nötter som cashewnötter.

Labneh
Det kan påminna dig om hummus första gången du ser det, men labneh är gjord med tjock silad yoghurt och olivolja. Dess anmärkningsvärda smak varierar beroende på om den är gjord av får-, ko- eller getmjölk.

Tabbuleh i libanesisk stil
Denna sallad, vars ursprung är omtvistat mellan Libanon och Syrien, innehåller mynta och persiljablad, vete och olivolja.

Fatteh
Detta är en typisk middags- och frukosträtt som också tillhör kategorin traditionell libanesisk mezze. Den är gjord av bröd med olika grader av färskhet. För att dölja smaken av det inaktuella brödet sprids det i en kryddig sås med olivolja, yoghurt, spiskummin, pinjenötter och kikärter. En riktig behandling.

Fattoush
Denna sallad vilar på en bas av stekt och kylt pitabröd som vitlök, lök, rädisa, sallad, gurka och tomat läggs på.

Vad man ska äta till frukost i Libanon: manakish med za'tarsås

Manakish är ett bröd vars deg påminner mycket om pizza. Den är väldigt tunn och kryddad med olivolja och za'tarsås, gjord av sumak, timjan och sesamfrön. Detta bröd finns i alla libanesiska bagerier och priset gör det verkligen överkomligt.

Desserter

Ma'amoul

Detta kex fyllt med nötter och frukt är stjärnan i många libanesiska fester och fester. Den är vanligtvis rund eller formad som en pyramid.

Baklava

Dessa delikatesser från Turkiet är gjorda med mandel, honung och smördeg. De har blivit mycket populära i Libanon och över hela Medelhavet i allmänhet.

23 Feb 2023