Emilias

En blogg om lite allt möjligt

Presenter och tårtbakning

Snart fyller min pappa år och vi ska ha kalas för honom. Jag har lovat att baka tårtan, mot att mamma och syskonen ser till att fixa presenter till honom. Jag vet att han har önskat sig både tubkikare och kikarsikten. Han är ute mycket i naturen. Dels så är han fågelskådare, och då behöver man ju en bra tubkikare. Dessutom är han jägare och det är därför han har behov av ett nytt kikarsikte. Så jag tror väl att det blir något av detta som de kommer att köpa. När det kommer till tårtan jag ska baka, så lutar det åt att det blir en jordgubbstårta med massa grädde, då det är pappas favorit. 

Godaste tårtorna

Att jag ska baka tårtan är visst för att familjen anser att jag gör de allra godaste tårtorna. Nu har jag inte utbildning, men jag gillar att baka och gör det lite då och då. Jag bakar inte bara tårtor utan även annat gott. Dock är det roligast att göra olika tårtor. Ni ska få receptet på den tårta jag tänkt jag ska göra.

Ingredienser
10 bitar
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
Vaniljkräm:
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
2 tsk strösocker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispad grädde
Fyllning:
1 dl drickfärdig jordgubbssaft
2 dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
Garnering:
3-4 dl vispgrädde
jordgubbar

Så här gör du
55 minuter
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölk, mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker och sist smöret. Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen 50 minuter, känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.
Vaniljkräm: Blanda grädde, äggula, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen. Blanda i vaniljsockret. Låt kallna.
Vänd ner vispad grädde när det är dags att lägga ihop tårtan.
Ihopläggning: Skär tårtbottnen i tre delar. Pensla bottnarna med saft. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med vaniljkrämen.
Bred jordgubbssylt och därefter vaniljkräm på de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen. Plasta in tårtan noga och låt den safta till sig i kylen, gärna några timmar.
Garnera med grädde och jordgubbar.

19 Sep 2018