Emilias

En blogg om lite allt möjligt

Behöver du hjälp i vardagen med de grundläggande behoven?

Idag är det en hel del som har behov av hjälp med de grundläggande behoven. Det kan man få genom att ha personlig assistans. Ett bra assistansbolag, det är Ekens Assistans, de hittar du på www.ekensassistans.se. Personlig assistans innebär att man har en, men ofta flera personliga assistenter som hjälper en i hemmet. Oftast med vardagliga saker, som de flesta tar för givet att klara själva. 

Personliga assistenter kan hjälpa en person i vardagen med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det handlar alltså det som kallas för grundläggande behov.

Vad gör en personlig assistent?

Vad en personlig assistent gör, det har helt och hållet med de behov som en brukare har. Det kan alltså skilja sig en hel del åt, beroende på funktionsnedsättning och behoven som finns. Dock handlar det främst om att göra saker som räknas till de grundläggande behoven. Det är oftast saker som friska personer gör utan att tänka nämnvärt på. Som att andas, äta, tvätta sig, gå på toa och så vidare. 

Det handlar om att ge personen en självständighet, fast assistans om man säger. För att få persnlig assistans, så måste man göra en ansökan om det. 

Ansökan görs via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan. Du kan även få hjälp med ansökningen via ett assistansbolag.

28 Jun 2022