Emilias

En blogg om lite allt möjligt

Städhjälp har varit livets bästa investering

26 Feb 2024

Idag vill jag dela med mig av en stor förändring i mitt liv som verkligen har gjort vardagen lättare och mer harmonisk - nämligen att anlita städhjälp. Att få professionell hjälp med städningen har verkligen varit mitt livs bästa beslut och jag vill gärna dela med mig om varför.

Först och främst har städhjälpen gett mig tid och energi att fokusera på det som verkligen är viktigt för mig. Istället för att slösa timmar på att dammsuga, skura och putsa kan jag nu ägna den tiden åt mina intressen, min familj och mina vänner. Det är en känsla av frihet och lättnad som jag inte hade kunnat föreställa mig innan. Här vill jag också passa på att tipsa om en riktigt bra städfirma i Lund, för dig som bor i krokarna.

Hjälp med flyttstädning är ett måste

En speciell typ av städhjälp som jag verkligen tycker att alla bör unna sig är flyttstädning. Att flytta är ju redan tillräckligt stressigt i sig och att behöva tänka på att städa ur den gamla bostaden till perfektion är verkligen det sista man vill lägga energi på. Att kunna lämna över den uppgiften till professionella städare har gjort hela flytten mycket smidigare och mindre bekymmersam.

Flyttstädning är inte bara praktiskt, det är också en nödvändighet för att få tillbaka säkerheten i depositionen och lämna ett gott intryck för de nya hyresgästerna. Med professionell flyttstädning kan man vara säker på att alla hörn och skrymslen blir skinande rena, och att man lämnar bostaden i toppskick. Här kan du boka flyttstädning i Lund.

Så om du, precis som jag, känner att livet är för kort för att spendera det på att städa, varför inte överväga att anlita städhjälp? Det är inte bara ett sätt att hålla ditt hem rent och snyggt, det är också ett sätt att investera i din egen livskvalitet och välbefinnande.

Goda libanesiska rätter

23 Feb 2023

Libanesisk mat, det är gott! Det finns en hel del trevliga rätter att välja på. Om du ska ha fest, så rekommenderar jag Lazziza som har catering för privata evenemang i Malmö med denna sortens mat. 

Här är några vanliga rätter som brukar ingå när du äter det som kallas för meze:

Libanesisk hummus
Hummus är en pasta med konsistensen av paté som är gjord av kikärter, olivolja, frön och citronsaft. Det äts vanligtvis med pitabröd och i Libanon även med nötter som cashewnötter.

Labneh
Det kan påminna dig om hummus första gången du ser det, men labneh är gjord med tjock silad yoghurt och olivolja. Dess anmärkningsvärda smak varierar beroende på om den är gjord av får-, ko- eller getmjölk.

Tabbuleh i libanesisk stil
Denna sallad, vars ursprung är omtvistat mellan Libanon och Syrien, innehåller mynta och persiljablad, vete och olivolja.

Fatteh
Detta är en typisk middags- och frukosträtt som också tillhör kategorin traditionell libanesisk mezze. Den är gjord av bröd med olika grader av färskhet. För att dölja smaken av det inaktuella brödet sprids det i en kryddig sås med olivolja, yoghurt, spiskummin, pinjenötter och kikärter. En riktig behandling.

Fattoush
Denna sallad vilar på en bas av stekt och kylt pitabröd som vitlök, lök, rädisa, sallad, gurka och tomat läggs på.

Vad man ska äta till frukost i Libanon: manakish med za'tarsås

Manakish är ett bröd vars deg påminner mycket om pizza. Den är väldigt tunn och kryddad med olivolja och za'tarsås, gjord av sumak, timjan och sesamfrön. Detta bröd finns i alla libanesiska bagerier och priset gör det verkligen överkomligt.

Desserter

Ma'amoul

Detta kex fyllt med nötter och frukt är stjärnan i många libanesiska fester och fester. Den är vanligtvis rund eller formad som en pyramid.

Baklava

Dessa delikatesser från Turkiet är gjorda med mandel, honung och smördeg. De har blivit mycket populära i Libanon och över hela Medelhavet i allmänhet.

Filmer att se fram emot under 2023

14 Jan 2023

Film är kul att kolla på och under detta året så kommer det en hel del av de jag själv väntat på att få se. Bland annat ser jag fram emot Johb Wick 4, Oppenheimer, The nun 2 och senaste Mission Impossible. Vad ser ni fram emot för filmer i år?

Rätt person till rätt plats - rekrytera på bästa sätt

14 Oct 2022

Det krävs en hel del av dig att rekrytera ny personal, eftersom det alltid är ett visst antal steg att följa i det som kallas för rekryteringsprocess. Om du behöver hjälp med rekrytering i Malmö, då kan vänd dig till Skill U om du vill. Du kan även läsa mina tips nedan på vad du ska tänka på om du ska rekrytera själv.

Det du ska börja med, det är att analysera behov och involvera gärna flera medarbetare. Sedan är det även dags att göra det som kallas för kravprofil. Den kan baseras på den analys ni nyss gjorde. I denna kravprofil så ska det stå med vad medarbetaren ska ha för kompetens, utbildning och erfarenhet.

Leta på rätt ställen 

I dag finns det många olika rekryteringssajter så väl som att du har sociala medier att annonsera på. Ta reda på var någonstans du tror att den person du söker tittar. Kanske det passar bäst att annonsera via Facebook tilll exempel.

När kravprofilen är gjord, så är det dags att annonsera, på rätt ställe, samt att ta emot ansökningar, sedan kalla till intervju, göra urval och anställa.

Ta hjälp med rekryteringen

Du kan om du vll ta in hjälp med rekryteringen till exempelö genom att anlita Skill U.  De är ett rekryteringsföretag, som kan hjälpa dig att rekrytera ny personal som passar bra för dig och ditt företag och den tjänst du har.

Så gott med fisk och skaldjur

16 Sep 2022

Fisk och skaldjur är något jag gärna äter flera gånger per vecka. Det är gott samt att det är ju även nyttigt att äta. Jag har upptäckt att man kan beställa fisk och skaldjur på nätet numera och få det levererat hem till dörren. Det är ju perfekt. En favorit jag har som jag gör, ofta till lite finare middagar är löjromstoast. Då använder jag mig av kalix löjrom. Här är ett bra recept:

Löjromstoast med rödlök, creme fraiche och dill

  • 1/2 liten röd lök
  • 4 skivor fyrkantigt bröd, ex rostbröd med levain
  • smör
  • 8 msk crème fraiche (34%)
  • 80g löjrom
  • färsk dill

Finhacka rödlöken.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödskivorna på båda sida så de får yta. Låt svalna en aning.
Klicka på creme fraiche på varje brödskiva. Klicka på löjrom och strössla över rödlök. Dekorera med dill.

Så enkelt men så gott!

Laga god fisk

En annan favorit inom fisk jag har upptäckt det senaste, det är sjötunga. Det är en mycket välsmakande fisk med fast, vitt kött. Även det har jag ett enkelt men gott recept på:

Sjötunga meunière

2 sjötungor (à 400 g)
salt
vitpeppar
1 dl vetemjöl
75-100 g smör
Till servering:
citron
persilja, hackad
potatis, kokt
ev dill

Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i mjölet. Hetta upp lite av smöret i en stor stekpanna och stek sjötungan sakta på svag värme ca 5–6 minuter på varje sida.
Bryn ytterligare smör i stekpannan och häll det över fisken. Servera genast med kokt potatis, hackad persilja och citron. Garnera eventuellt med dill.

Behöver du en vinsch?

31 Aug 2022

En vinsch kan vara bra att ha. Det till bilen, din fyrhjuling eller till båten. Det finns ju idag rätt många varianter av vinschar. Det är de som dras manuellt, de som går på el och de som har en motor. Om du är ute efter att köpa dig en bra vinsch, kolla då in www.warriorwinches.se

Du bör se till så att du väljer rätt vinsch för vad den ska användas till. En vinsch är en slags maskin, med ett rep eller en vajer. En sådan är bra att ha för att kunna vischa upp saker med, dra saker med, bärga saker med och så vidare. 

Hitta en passande vinsch

För att du ska hitta en bra vinsch, så kan du som sagt kolla in det utbud som finns hos Warrior Winches. Sedan är det ju även bra om du vet vad det är du ska ha den till. Samt hur mycket den måste orka att lyfta eller vincha. 

Det är ju så att de olika modellerna orkar med olika vikter. Så du bör ju välja en som klarar av det du ska lyfta i kilon. När du kollar på olika vinschar, se då vad de har för kapacitet. Det brukar benämnas i pounds, lbs. För att få fram kilo, halvera summan som står i lbs.

Den vikt som står på själva vinschen, det är vad deni fråga klarar av att dra. Tänk på att alltid ha en kapacitet som klarar av 1,5 av den bruttovikt det är du ska dra.

Behöver du hjälp i vardagen med de grundläggande behoven?

28 Jun 2022

Idag är det en hel del som har behov av hjälp med de grundläggande behoven. Det kan man få genom att ha personlig assistans. Ett bra assistansbolag, det är Ekens Assistans, de hittar du på www.ekensassistans.se. Personlig assistans innebär att man har en, men ofta flera personliga assistenter som hjälper en i hemmet. Oftast med vardagliga saker, som de flesta tar för givet att klara själva. 

Personliga assistenter kan hjälpa en person i vardagen med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det handlar alltså det som kallas för grundläggande behov.

Vad gör en personlig assistent?

Vad en personlig assistent gör, det har helt och hållet med de behov som en brukare har. Det kan alltså skilja sig en hel del åt, beroende på funktionsnedsättning och behoven som finns. Dock handlar det främst om att göra saker som räknas till de grundläggande behoven. Det är oftast saker som friska personer gör utan att tänka nämnvärt på. Som att andas, äta, tvätta sig, gå på toa och så vidare. 

Det handlar om att ge personen en självständighet, fast assistans om man säger. För att få persnlig assistans, så måste man göra en ansökan om det. 

Ansökan görs via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan. Du kan även få hjälp med ansökningen via ett assistansbolag.

Ta hand om dina krukväxter

17 May 2022

Att ha krukväxter hemma, det är inte fel, men det gäller ju då att sköta om dem så att de håller sig fina, hela tiden. Vill du ha något enklare, så kan du satsa på evighetsrosor. sådana finns på www.blossomia.se

Men om du vill ha krukväxter med, så ska jag ge dig ett par bra tips kring skötseln av dem. Först, se till att köpa kvalitet! Sen, se till att ge fem kärlek. De ska ha lagom med ljus, så ställ ut dem på bra platser i ditt hem.

Fler bra tips

Vatten är något som de behöver ha. Men se till att vattna lagom för den sort du valt att ha. En del klarar av torka, ett tag, andra inte alls. Ingen krukväxt klarar av att stå i vatten. Se även till att då och då ge dem växtnäring. Häll en svag dos växtnäring i vattnet varje gång du vattnar under hela växtperioden som för de flesta blommande krukväxter infaller från vår till höst. 

Ibland kan det även vara att de behöver få ny jord. Samt en större kruka. Så plantera om dem då du ser att det är dags.

Lättskötta krukväxter

Om du vill ha lättskötta krukväxter så finns det några bra att satsa på. Bland annat paradisträd, Zamiakalla, Gullranka, Monstera, Peperomia och Fredskalla.

Fråga gärna även om skötselråd där du köper dina blommor!

En husbil vore inte fel

18 Apr 2022

När jag var liten så åkte jag och min familj ofta och campade. Först med tält, senare med husvagn som mamma och pappa köpte. Jag har själv nu funderingar på att kanske skaffa mig en husbil. Det är ju rätt smidigt att ha. Boende och bil i ett så att säga. Det gör ju att man kan ta med den i stort sett var man vill. I Sverige så väl som ut i Europa. Jag har läst att det kan vara bra att ha både solceller för husbil samt en sådan växelriktare, eller inverter, för att alltid ha el. Om du är nyfiken på vad jag menar, läs mer på Inverterbutiken. Det är bra om man stannar på ett ställe utan el, om det inte finns campingplatser i närheten.

Mysigt att campa

Jag tycker det är mysigt att campa. Många föredrar ju att bo på hotell och ha en massa bekvämligheter på sin semester. Men det går faktiskt att ha en massa bekvämligheter även när man campar. Ställer man upp sig på en campingplats samt har en bra husbil eller husvagn så har man ju faktiskt det man behöver. Många campingplatser idag är ju fantastiska. En favorit hos mig är Böda Sand på Öland. De har ju en massa bra saker på sin camping. Där går det ju även att bo över i stuga om man saknar husvagn eller husbil. Så vi får väl se, om jag satsar på att skkaffa mig en husbil inom kort eller inte. 

Inte fel med ett välstädat hem

21 Jan 2022

De allra flesta av oss, vi vill ju ha ett välstädat hem och därför lägger vi en dag per vecka till att städa. En del städar kanske oftare, andra kör varannan vecka. Att ha ett välstädat hem, det är bra på grund av många orsaker. Dels är det inte så nyttigt att leva i ett smutsigt hem, dels är det ju att man kan må psykiskt sämre av ett ostädat hem. 

Den som inte orkar att städa på egen hand, den kan med fördel anlita hemstädning Malmö eller i den ort man nu bor i! Städtjänster ger ju även rätt till RUT-avdrag, så det måste inte kosta allt för mycket pengar.

Rätt skönt med städhjälp

Det är faktiskt allt fler som inser hur bra det är att ha en städfirma som sköter hemstädningen. Tidigare kanske det mest var flyttstäd som folk anlitade, men numera har många en städfirma som kommer till dem, varje vecka eller varannan. 

En sak man även kan få i sin städning, antingen att det ingår eller att man betalar extra, det är fönsterputsning! Det är ju också rätt skönt att få hjälp med. Särskilt om man bor högt upp!

Vill du ha hemstädning?

Om du vill ha hemstädning, se till att kolla av vad för städfirmor det finns där du bor. Jämför dem sedan mot varandra, så att du får mest städning för bäst pris. Kolla även om det är du som ska stå för städmaterial eller om de gör det.

Fundera du på att byta ut dina fönster?

24 Nov 2021

Är det kanske så att det är dags att se över dina fönster och byta ut dem? På Fönsterfabriken kan du hitta många bra fönster! Om du börjar märka av att det är kallras, eller att värmen läcker ut allt för mycket, då är det läge att byta. Det är ju så att även om fönster är till för att hålla länge, så håller de inte för evigt. När du ska köpa nya fönster, se till att de passar husets stil. Om du har ett äldre hus så är det ju dumt välja sådana som ser allt för moderna ut. Fundera även på om du vill att de ska ha särskilda funktioner, om de ska gå att öppna och åt vilket håll. Fundera även på om du ska ha fönsterlås.

Byta själv eller ta hjälp?

Att byta alla fönster i ett hus, det kan ta tid om du ska göra det själv. Det även om du är händig. Oftast kan det vara bra att anlita hjälp med ditt fönsterbyte, eftersom att hantverkare som sysslar med det, de har vanan inne, så de kan göra det snabbt och lätt, fönster, för fönster. Det gå bra att byta fönster oavsett årstid, då det sällan är öppet länge. Dock kanske det är smartare vänta till våren. Så till vida du inte snabbt behöver spara in på värmen som sipprar ut genom de gamla. Då kan det vara läge att byta nu.

Spara eller inte spara?

30 Jul 2021

Det här med att ha koll på sin ekonomi och att spara, det är inte alltid det lättaste. Det är bra enklare för företag, som kan anlita en redovisningsbyrå, läs mer här. 

Det viktigaste sparandet, det är det så kallade buffertsparandet. Om det sker oväntade saker, som att bilen eller tvättmaskinen går sönder, eller om tandläkarbesöket är dyrare än tänkt, då är det bra att ha pengar till det. Tyvärr är det så att många har inte så att de klarar av en oväntad utgift på 5000 kr utan att deras budget havererar!

Bra att spara en buffert

Att ha ett sparande med pengar du kan ta av när du behöver,  är viktigt för att man ska kunna ha en stabil ekonomi. Har du en bra buffert så är du mycket säkrare och risken att du hamnar i ekonomiska problem är klart mindre. Sen är det inte fel att även spara till ett visst mål med, om det finns utrymme för det. Men det första sparande bör vara för att ha en buffert. 

Hur mycket pengar man ska ha sparade i en buffert är väldigt personligt och var och en måste bestämma själva hur mycket man kan spara. Det vanliga som man säger är att det är bra att ha minst en månadslön liggande i en buffert och gärna mer, kanske två eller tre månadslöner. De som oftast är bäst på att spara och lägga undan pengar är äldre, medan unga är de som kanske inte ens börjat spara.

Funderar du på att anlita en städfirma?

21 Jun 2021

Städhjälp, det är det många som numera satsar på att anlita och det via en städfirma eller städföretag. Att anlita städhjälp innebär att en firma kommer hem till dig och städar. Det går att få hjälp med städningen regelbundet, att de kommer varje vecka, så väl som det går att anlita en städfirma för enstaka städningar så som flyttstäd, byggstäd, eller liknande. 

Att tänka på innan du anlitar städhjälp

Det finns en del saker att fundera på inför att du ska anlita en städfirma. Det är bra att bestämma dig för hur ofta du vill ha hjälp med din städning. Om de ska komma varje vecka eller mer sällan. Ska de städa allt, eller bara vissa delar och du tar en del själv? Det är inte sällan som det förekommer att man kan boka ett så kallat städabonnemang. Då är det bestämt pris och vad som ingår och hur ofta. 

Fundera även över vad för städning det är du vill ha och behöver. Ofta finns ett grundutbud som erbjuds, men att du får betala extra för tilläggstjänster som fönsterputs eller liknande saker. 

Kolla även om det är så att det är ett måste att du själv har vissa städprodukter hemma eller inte. Vissa städfirmor tar med produkter och utrustning själva medan andra har krav på vad som ska finnas hemma.

Se även till att jämföra olika firmor för att hitta den som känns allra bäst för dig.

Installation av el kräver ofta en elektriker

17 Jun 2021

När det gäller olika arbeten med el eller elinstallation, så är det allt som oftast ett måste att anlita en behörig elektriker. En behörig elektriker i Solna finns här. Anledningen att man måste anlita en elektriker som är behörig är att dels vill du ju att det ska bli bra, dels säkert. Sedan är det även så att om du gör elarbeten själv, som en elektriker bör göra och det blir fel och skador orsakade av det. Då kan ditt försäkringsbolag säga nej. Vissa saker med el är helt ok att göra själv, men bara om du känner dig säker på det. Det handlar då om mindre saker som att byta proppar och glödlampor, montera skarvsladdar eller byta stickkontakt på elektriska apparater.

Anlita elektriker vid renovering

Om du ska renovera hemma och det är olika saker med el som ska göras, se då till att anlita en bra elektriker Solna. Fundera först var du vill ha elen, om det är vissa kontakter som ska sitta på ett visst ställe eller om du ska ha in belysning eller annat. Om det är ett badrum du renoverar eller ett kök, då är det smart att även ta en en VVS-gubbe. Det är ju även det bra att ha en behörig rörmokare för vissa jobb i hemmet. 

Oavsett hantverkare, se till att ta in offert från olika så att du kan hitta de som har det bästa priset samt bästa förslaget.

Börja gigga

28 Jan 2021

Arbetsmarknaden förändras hela tiden och det dyker upp nya sätt att jobba på så väl som nya namn för det man gör. Något som kommit att bli allt större är den så kallade gig-ekonomin och att man kan jobba som giggare. Detta kan ske på olika sätt. Ett vanligt sätt är att gå via en gig-plattform, läs mer om en här. När man jobbart som giggare så kan man göra det som konsult, frilansare eller egenföretagare. Det handlar då oftast om kortare, tillfälliga uppdrag istället för en permanent anställning. När man är giggare så är det rätt så flexibelt och utvecklande. På det viset kan man även bygga nätverk för framtida jobb. Det går attt gigga under vissa perioder i livet eller så har du det som en karriär.

Vem kan gigga?

Det korta svaret på detta är, vem som helst. Grejen är det att det finns idag gig jobb inom en massa olika branscher och områden. Man måste inte vara specialist eller chef för att kunna gigga, utan man kan ta det som det kommer. En del föredrar att börja med detta, som en väg uppåt i karriären. Det är ju ett bra sätt att lära sig en massa och bygga på sin egen erfarenhet av olika saker. 

Som person bör du vara flexibel och ha lätt för att trivas i olika miljöer samt lätt för att lära in nya saker. Då kan du komma hur långt som helst!

← Äldre inlägg

Jag heter Emilia men avslöjar inte mer om mig själv än så. Här skriver jag av mig om random grejer. Kommentera gärna!

Välkommen

Välkommen till emilias.nu.

Facebook

Nyhetsbrev